Het aantal overstappers van zorgverzekeringen stijgt flink ten opzichte van vorig jaar bij onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise, namelijk met 45 procent. Of het nationale aantal overstappers ook zo fors is toegenomen, durft de vergelijkingssite niet te zeggen. Dit meldt Pricewise.
De meest gekozen verzekeringen zijn die van Anderzorg en Univé. Van alle overstappers kiest een derde voor enkel een basisverzekering en twee derde voor minimaal één aanvullende verzekering. Drie kwart van de overstappers kiest voor een naturaverzekering. Daarnaast gaat 70 procent voor het standaard eigen risico van 385 euro en kiest 25 procent het hoogste eigen risico van 885 euro. De meest populaire aanvullende verzekering is die voor de tandarts, met 75 procent vergoeding tot maximaal 250 euro per jaar als meest gekozen dekking. Bijna de helft van alle zorgverzekeringen werd afgesloten in de laatste vijf dagen van het jaar.
“Naast dat meer mensen een nieuwe zorgverzekering hebben afgesloten via onze website, zien we ook dat ze veel bewuster zoeken naar een verzekering die bij hen past. We hebben dit jaar veel meer vragen gekregen van klanten die op zoek waren naar de juiste verzekering voor hun persoonlijke situatie,” vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.
Aanvullende verzekeringen worden nog altijd vrij veel afgesloten, ondanks dat deze lang niet altijd rendabel zijn voor de klant. Ook maakt lang niet iedereen optimaal gebruik van de aanvullende vergoedingen. Twee derde kiest dit jaar voor minstens één aanvullende verzekering. Dat is minder dan vorig jaar, toen koos nog ruim 80 procent voor een of meer aanvullende verzekeringen. Volgens Hans de Kok komt dit doordat mensen nu meer berekenen of ze de kosten eruit halen.
“Wat betreft de overstapcijfers kunnen wij niet zeggen of de stijging die wij bij Pricewise zien ook voor de hele zorgmarkt geldt, aldus Hans de Kok. “Landelijke cijfers zullen wellicht over enkele weken bekend worden gemaakt. Wij hopen echter dat de stijging een landelijke trend is. Dat zou betekenen dat Nederlanders zich er meer van bewust zijn dat ze zich passender en soms ook goedkoper kunnen verzekeren voor zorg, terwijl ze de kwaliteit en dekking niet uit het oog verliezen.”
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids