Steeds meer thuiszorgaanbieders, zoals onlangs Buurtzorg Nederland, kondigen aan geen nieuwe cliënten meer aan te zullen nemen. Ze krijgen er geen geld van de zorgverzekeraars voor, zeggen ze. Volgens Marijnissen (SP) is er zelfs bij één op de vijf zorgaanbieders sprake van een stille cliëntenstop, dus zonder ruchtbaarheid. Wanneer grijpt de staatssecretaris in? Dit meldt de Tweede Kamer.
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders sluiten elk jaar contracten over de te leveren zorg en het maximaal te vergoeden geldbedrag, het budgetplafond. Als dat plafond in zicht is moeten de partijen al om tafel, benadrukt Dik (ChristenUnie). Keijzer (CDA) vindt dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders hun ruzies over geld niet moeten uitvechten over de ruggen van kwetsbare mensen.
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten de contractproblemen zelf oplossen in hun eigen onafhankelijke geschillencommissie, zegt Arno Rutte (VVD). Maar die is volgens Van Rijn nog nooit ingeschakeld. De ruzies rond zorgcontractering zijn blijkbaar "niet geschilwaardig". Hij zal de commissie nog eens onder de aandacht van de zorgpartijen brengen.
Ellemeet (GroenLinks) bepleit een andere vorm van zorginkoop en -bekostiging. Volgens haar worden de inkoopafdelingen van zorgverzekeraars steeds groter en de controleafdelingen steeds kleiner. Dik is voor meerjarige contracten en domeinoverstijgend werken in de zorg. Maar Agema (PVV) vindt het beter om te wachten op de plannen van het nieuwe kabinet.
De Kamer stemt op 10 oktober over de ingediende moties.