Wie deze zomer op vakantie gaat naar het buitenland, doet er goed aan om vooraf goed te controleren welke zorg vergoed wordt vanuit de eigen zorgverzekering. Niet alle zorg wordt standaard vergoed en de vergoedingen gelden voor het bedrag dat de ingreep in Nederland zou kosten. In andere landen liggen die kosten soms veel hoger, wat dan voor eigen rekening is. Dit meldt Telegraaf.
Hoewel niemand hoopt op een ziekenhuisopname of andere medische ingrepen tijdens zijn of haar vakantie in het buitenland, is het verstandig om vooraf goed geïnformeerd te zijn. De basisverzekering dekt wereldwijd onvoorziene zorg, waardoor je altijd geholpen wordt als je hulp nodig hebt. Waar veel vakantiegangers alleen geen rekening mee houden, is dat ze daar zelf een hoge rekening voor kunnen krijgen.
Landen zoals Frankrijk, België, Noorwegen en Zwitserland kennen hoge zorgkosten. Wie daar met een gebroken been binnen komt, moet zelf een aanzienlijk bedrag bijbetalen. De Nederlandse zorgverzekeraar vergoedt dan alleen het bedrag dat de ingreep in eigen land zou kosten. Een aanvullende reisverzekering kan nodig zijn om die extra kosten te dekken. Deze verzekering moet dan ook (kostprijs)dekking bieden voor geneeskundige kosten.
Bovendien is het verstandig om de Europese ziekteverzekeringskaart mee te nemen tijdens de reis. Hierop staan alle belangrijke persoonsgegevens en het geeft toegang tot het openbare zorgstelsel binnen de 28 EU-landen. Privé-klinieken werken doorgaans niet met de verzekeringskaart en zij kunnen hoge kosten in rekening brengen. Hulp of opname in openbare zorginstellingen in het buitenland wordt aanbevolen om deze hoge zorgkosten te voorkomen.
Door: Redactie Nationale Zorggids