De kosten voor de wijkverpleegkundige zorg dit jaar zijn geraamd op 3,3 miljard euro, ongeveer 300 miljoen lager dan het beschikbaar gestelde budget. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die de inkoopgegevens van zorgverzekeraars analyseerde. Volgens de NZa is er niet te weinig zorg ingekocht, maar kunnen eventuele tekorten in de wijkverpleging wel opgevangen worden. Dat meldt de NZa.
De Zorgautoriteit berekende tevens hoeveel aanbieders van wijkverpleging dit jaar zijn gecontracteerd. Ongeveer 86 procent blijkt gecontracteerd te zijn. Ruim 90 procent van de ingekochte wijkverpleegkundige zorg is via een integraal tarief gegaan. Soms is dit als uurtarief afgesproken, soms als dag- of maandtarief. Toch waakt de NZa voor versnippering, want daar kunnen te veel verschillende wijzen van zorginkoop toe leiden.
Waar zorgverzekeraars volgens de NZa op moeten letten bij de zorginkoop is de vergrijzing en ouderen die steeds langer zelfstandig blijven thuiswonen, waardoor de zorgvraag en zorgzwaarte toenemen. Nu berekenen zij hun integrale uurtarief namelijk nog op basis van gegevens uit het verleden en het NZa-tarief. Deze gegevens uit het verleden blijken niet altijd voldoende voor het heden. De NZa wil daarom dat zorgaanbieders transparanter zijn over de zorgkosten en de kwaliteit van de zorg. Ook zouden verzekeraars tarieven moeten afspreken die daarop aansluiten.
Door: Redactie Nationale Zorggids