Als het aan de Diabetesvereniging Nederland ligt, hoeven patiënten met diabetes niet langer het hoge eigen risico te betalen aan hun zorgverzekeraar. In een brief aan informateur Edith Schippers wordt gevraagd om dit onderwerp mee te nemen in de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. Het eigen risico voor chronisch zieken zou oneerlijk zijn en kan bovendien leiden tot het opsparen van medicatie om hoge kosten te voorkomen. Dit meldt Algemeen Dagblad.
De vereniging stelt dat veel mensen met diabetes vaak al binnen enkele weken van het nieuwe jaar hun eigen risico hebben verbruikt. Dit komt door behandelingen in het ziekenhuis, of door een nieuwe bestelling van insuline. Hierdoor worden zij geconfronteerd met het eigen risico van 385 euro per jaar. “Het bestaande systeem heeft onlogische en ongewenste gevolgen voor deze mensen”, zegt Olof King, directeur van de Diabetesvereniging Nederland. Het gebeurt dat patiënten niet voldoende medicijnen innemen zodat ze langer met hun voorraad medicijnen kunnen doen en niet direct een rekening van 385 euro in de bus krijgen.
Zorgverzekeraar VGZ heeft als enige een regeling getroffen met de Diabetesvereniging waarbij het eigen risico van diabetespatiënten wordt kwijtgescholden als zij het voorkeursmedicijn gebruiken. Echter is dit de enige zorgverzekeraar die hierin tegemoet wil komen. Uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam bleek dat zorgverzekeraars genoeg zorggeld krijgen om vaker het eigen risico van de patiënten kwijt te schelden.
Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid leidt de onderhandelingen voor het nieuwe kabinet. De VVD heeft al laten weten te willen kijken naar een slimmer systeem voor het eigen risico, waarbij meer oog is voor chronisch zieken. Andere partijen willen nog niets kwijt over de kwestie van het eigen risico tijdens de formatie.
Door: Redactie Nationale Zorggids
wat word verstaan onder een voorkeursmedicijn
Ook als slachtoffer van medisch falen, ben ik in de eerste maand van het jaar al door het eigen risico heen. Mijn hele lijf en leven is verpest. Wie betaalt dat?
Deze extra kosten benadelen alle chronisch zieken. Het eigen risico is een op zichzelf staand instrument geworden om de zorgkosten te financieren. Het had tot doel de patiënt (kosten)bewust te leren omgaan met zorg, maar daar is de eerstelijnszorg voor. Er wordt niet onnodig doorverwezen.
Waarom alleen voor diabetespatienten afschaffing van eigen risico. Alle chronisch zieken hebben deze onkosten en hebben het bedrag voor het eigen risico al verbruikt. Veel chronisch zieken hebben nog heel veel andere extra kosten die niet vergoedt worden. Deze stellingname van het diabetesfonds snap ik niet helemaal. Alleen vegen voor eigen deur hoe asociaal kun ji zijn