Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Vier voorkeursaanbieders in Utrecht lijden verlies door de pilot wijkverpleging die vorig jaar in de gemeente is gestart. Doordat de vijftig niet-gecontracteerde zorgaanbieders onverwacht veel uren wijkverpleging declareren, gaat dat van het budget van de voorkeursaanbieders af. Dit meldt Zorgvisie.

De pilot, een initiatief van Zilveren Kruis, zou drie jaar moeten duren, maar loopt na een jaar al tegen problemen aan, zo blijkt uit interviews met de betrokken zorgaanbieders. De vier voorkeursaanbieders Careyn, Buurtzorg, AxionContinu en Leven&Zorg kregen bij de aanbesteding hun eigen wijken met een door hen bepaald budget. De gemeente Utrecht kent zo’n vijftig aanbieders van wijkverpleging, met de pilot wilde Zilveren Kruis het aantal terugbrengen naar vier.

Daarom stelde het vier voorkeursaanbieders aan die zelf de wijkverpleging mogen organiseren. Echter mogen de overige contractloze zorgaanbieders hun zorg ook declareren bij de zorgverzekeraar. Zij blijken beduidend meer uren wijkverpleging te declareren dan de vier gecontracteerde aanbieders. Hierdoor verliezen de voorkeursaanbieders een deel van hun budget. “Wij zien dat de niet-gecontracteerde aanbieders allemaal ruim gaan indiceren en alles gaat van ons budget af. Zonder dat wij daar enige sturing op hebben”, zegt Eliane Thewessen, bestuurder bij AxionContinu.

Hoewel Zilveren Kruis rekening heeft gehouden met eventuele onderproductie, zijn er geen waarborgen voor overproductie, zegt Buurtzorg. De zorgverzekeraar zegt de situatie onder controle te hebben en nog geen signalen te hebben ontvangen over een escalerende situatie. De pilot gaat gewoon door, maar Zilveren Kruis kijkt tussentijds wel naar de stijgende zorgbehoefte. 

Door: Redactie Nationale Zorggids