Het aantal wanbetalers in de zorg is dit jaar gedaald. Nederland telde in 2015 zo’n 290.000 wanbetalers. Rotterdammers staan bovengemiddeld vaak geregistreerd als wanbetaler. Een op de twintig Rotterdamse verzekerden betalen niet voor hun zorgpremie, blijkt uit cijfers van CBS. Dat meldt RTL Nieuws.
Jaarlijks betalen Nederlanders per persoon ongeveer 1.204 euro voor hun zorgverzekering. De wanbetalers zorgen ervoor dat zorgverzekeraar op jaarbasis minstens 170 miljoen euro mislopen. In Rotterdam is 5,3 procent van de verzekerden aangemerkt als wanbetaler, maar ook in Schiedam, Dan Haag, Heerlen en Lelystad zijn er bovengemiddeld veel wanbetalers te vinden.
2,6 procent van de mannen tegenover 1,6 procent van de vrouwen betaalt langer dan zes maanden geen zorgpremie. Het grootste percentage wanbetalers is tussen de 18 en 35 jaar oud en het zijn vooral mensen uit de Nederlandse Antillen, Aruba, Suriname en Marokko die niet betalen voor hun zorgverzekering. 6,7 procent van de mensen met een uitkering heeft een wanbetalersregeling.
Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Mensen die ondanks het aanbod om een betalingsregeling te treffen hun zorgpremie langer dan 6 maanden niet betaald hebben, worden door hun zorgverzekeraar aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Zorginstituut Nederland is bevoegd om de premie via de werkgever of uitkeringsinstantie op het loon of uitkering in te houden. Het gaat daarbij om de zogenaamde bestuursrechtelijke premie. Deze premie ligt hoger dan de gemiddelde premie die zorgverzekeraars vragen. Dit gebeurt om de kosten voor deze regeling niet te leggen bij mensen die hun premie wel betalen.
Door: Redactie Nationale Zorggids