Uit een Radar Testpanelonderzoek onder ruim 43.000 respondenten blijkt dat 77 procent van de deelnemende zorgmedewerkers niet weet wat de kosten zijn van behandelingen die zij uitvoeren. Toch is 60 procent van de 4.400 ondervraagde zorgmedewerkers van mening dat er niet efficiënt wordt omgegaan met de zorgkosten. Een kwart van het totale aantal Testpaneldeelnemers meent dat hij wel eens een onnodige behandeling heeft gehad. Dat aantal is bij de zorgmedewerkers nog hoger: 83 procent denkt dat onnodige onderzoeken regelmatig worden uitgevoerd. Dat meldt Radar.
Met name medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), thuiszorg en in het ziekenhuis hebben het idee dat zorgorganisaties niet efficiënt omgaan met kosten. Door het weggooien van ongebruikte medicijnen, de wijze van declareren en de groeiende managementafdelingen lijkt de verspilling steeds groter te worden. Toch zijn er ook positieve berichten over de zorguitgaven: medewerkers in de fysiotherapie en mondzorg zijn tevreden over de kostenefficiëntie.
Een overgrote meerderheid binnen alle groepen zorgmedewerkers is van mening dat zorgverzekeraars steeds meer de regie nemen. De marktwerking heeft volgens hen een negatieve uitwerking gehad in het werkveld zorg. Een respondent laat weten dat zorgverzekeraars te weinig zorg inkopen. Maar artsen sturen zieke mensen niet weg, daardoor verliezen ziekenhuis miljoenen euro's per jaar. Het beleid dat de zorgverzekeraars hanteren maakt de zorg kapot, zegt de deelnemer.
Ongeveer 21 procent van de deelnemers is wel eens een discussie aangegaan met een zorgaanbieder of zorgverzekeraar of de zorgnota. Zo wordt er regelmatig verkeerd gedeclareerd, komt een rekening verlaat binnen, zijn de prijzen niet te controleren of worden er hoge prijzen gerekend voor slechts een consult. Zo zegt een respondent: “Had een overbelaste spier in het bovenbeen. Zag een declaratie van ruim zevenhonderd euro. Na contact met de zorgverzekeraar bleek dit als heupfractuur te zijn gedeclareerd. Volgens de zorgverzekeraar mocht dit.”
©Nationale Zorggids