Patiënten moeten altijd een bericht krijgen als een zorgverzekeraar hun dossier heeft ingezien. Er zijn op dit moment slechts een paar verzekeraars die berichten dat ze iemands patiëntendossier hebben bekeken. Minister Schippers van Volksgezondheid denkt dat het goed zou zijn als alle zorgverzekeraars dit doen. Dit meldt NOS.
Zorgverzekeraars bekijken in totaal zo'n 2.500 dossiers per jaar om te zien bij welke verzekeraar iemand zit, welke dekking de patiënt heeft en of de declaratie goed is gegaan. Hier heeft de minister geen problemen mee, maar ze vindt wel dat patiënten op de hoogte gesteld moeten worden via brief, e-mail of intern declaratiesysteem. Van tevoren hoeft de patiënt geen bericht te krijgen, want de privacy wordt voldoende gewaarborgd en dit zou alleen maar leiden tot meer administratieve lasten.
©Nationale Zorggids
Dit mag niet. Verzekeraar moet toetsen of de ingediende declaraties juist zijn. Dit is een privacy-aspect en dus voer voor Autoriteit Persgeg. De verzekerde moet eerst toestemming geven voor de toetsing. Heeft een verzekerde toestemming gegeven dan moet de verzekerde worden geinformeerd over wat aan informatie is verstrekt. Het inkijken in het patientendossier zonder meer gaat dus veel te ver.
Ik vind het niet kunnen !