Preferente middelen zijn vervangende medicijnen die dezelfde werkzame stof bevatten, maar een stuk goedkoper zijn. Om kosten te besparen vergoeden zorgverzekeraars waar mogelijk preferente middelen. Door het preferentiebeleid hebben zij vanaf het jaar 2008 al 750-900 miljoen euro bespaard in vijf jaar tijd. Dit meldt Vergelijken-zorgverzekeringen.net.
NZG
Zorgverzekeraars besparen honderden miljoenen door preferentiebeleid
-Voor zorgverzekeraars is het preferentiebeleid een goede uitkomst om kosten te besparen. Ze zijn minder geld kwijt aan medicatie, de premies stijgen om die reden minder en voor de klant vallen de kosten van het eigen risico hierdoor ook lager uit. Wanneer er op het recept vermeldt staat dat het gaan om medische noodzaak, dan wordt er geacht van de zorgverzekeraar deze medicatie te vergoeden.
Het preferentiebeleid kan echter nog effectiever uitgevoerd worden als ook de prijzen van dure geneesmiddelen verlaagd worden. Momenteel zijn er vaak geen preferentie middelen voor dure geneesmiddelen, omdat dit niet medisch verantwoord is volgens de arts of apotheker. Op grond van artikel 2.8 van het Besluit Zorgverzekering moet de zorgverzekeraar dan het dure geneesmiddel vergoeden.
In april 2015 is er besloten om te gaan onderhandelen met farmaceutische bedrijven over het goedkoper maken van dure geneesmiddelen. Minister Schippers en De Block gaan samenwerken om de prijzen van dure geneesmiddelen te verlagen. Al eerder zijn het de twee bewindslieden afzonderlijk van elkaar gelukt om de prijzen te reduceren.
© Nationale Zorggids