Artsen en verpleegkundigen van hulporganisaties die aan de slag willen in ebola-gebieden, kunnen geen aanvullende verzekering afsluiten. De kosten voor repatriëring bij een eventuele besmetting zijn zo hoog dat de organisaties deze niet zelf kunnen dekken. Hierop wijst Partos, een branchevereniging voor internationale samenwerking. Dat meldt de NOS.
Volgens directeur van Partos Bart Romijn ondervinden organisaties van over de hele wereld problemen met het vinden van een verzekering voor hun mensen die willen afreizen naar het door ebola getroffen gebied. Verzekeraars, ook die in Nederland, zouden alle medewerking weigeren. Het is niet bekend hoeveel artsen en andere hulpverleners niet vertrekken naar het crisisgebied omdat ze zich niet kunnen verzekeren.
Romijn raamt de kosten repatriëring van een zieke die vermoedelijk ebola heeft op zo'n 400.000 euro. Wanneer er met zekerheid sprake is van besmetting lopen de kosten voor het terughalen van een patiënt op naar een miljoen euro. Veel (kleine) hulporganisaties kunnen dat niet betalen.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid deed twee weken geleden een oproep aan medisch hulpverleners in Nederland om hulp te bieden in de door ebola getroffen gebieden. In een brief aan ziekenhuizen schreef zij: 'Ik wil u namens het kabinet verzekeren dat, mocht het scenario ontstaan waarbij er commercieel, door de verzekeraar, geen geschikte repatriëring te vinden is, we alles op alles zetten om de Nederlandse hulpverleners veilig terug te krijgen.' Partos stelt dat de kosten van repatriëring niet voor rekening komen van het kabinet, maar voor de verzekeraar of werkgever van hulpverleners.
© Nationale Zorggids