(Novum) - Het Openbaar Ministerie, de fiscale opsporingsdienst FIOD en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar al net zo veel signalen van ernstige zorgfraude besproken als in heel 2012. Dat blijkt uit een overzicht dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Vorig jaar bespraken de drie instanties twaalf mogelijke gevallen van ernstige zorgfraude, twee meer dan in 2011. Dit jaar staat de teller al op twaalf. Het gaat om 'signalen waarbij bijvoorbeeld sprake is van een vermoeden van georganiseerd frauduleus handelen of ondermijning van het zorgstelsel'. Vorig jaar kwam het in één geval tot een strafrechtelijk onderzoek. Dit jaar zijn er tot nu toe drie onderzoeken gestart.
De FIOD doet onderzoek in dertien zaken. Zeven andere zaken zijn al voor de rechter gebracht, of komen binnenkort voor de rechter. In een zaak is een celstraf van dertig maanden opgelegd. In een andere zaak kwam het tot celstraffen tot 21 maanden. De hoofdverdachte moest zes ton schadevergoeding betalen.
Een deel van de zaken die in onderzoek zijn, speelt al jaren. Door het medisch beroepsgeheim kan onderzoek langer duren dan een gemiddeld fraudeonderzoek, schrijft Opstelten. Ook is de capaciteit 'niet onbeperkt'.