Vanaf 1 juli 2015 gelden er nieuwe ontslagregels. Werkgevers kunnen dan niet zelf meer de ontslagroute kiezen. De transitievergoeding – voorheen ontslagvergoeding - wordt maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris. De nieuwe regels moeten het ontslagrecht voor sneller, eenvoudiger en goedkoper maken. Volgens juristen is het de vraag of de regels het juiste effect zullen hebben. Dit meldt de NOS.
De nieuwe ontslagregels zijn onderdeel van de Wet werk en zekerheid ( Wwz). Voor werkgevers betekent het dat zij vanaf 1 juli niet meer kunnen kiezen welke ontslagroute zij nemen. Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen en bij langdurige arbeidsongeschiktheid loopt dan automatisch via het UWV. Alle andere ontslagaanvragen, meestal vanwege slecht functioneren, zullen via de kantonrechter gaan.
Voor werknemers betekent het dat zij na 1 juli een transitievergoeding krijgen van maximaal 75.000 euro of een jaarsalaris. Nieuw is dat een werknemer bij ontslag via het UWV voortaan ook een vergoeding krijgt. Dit was tot nu toe niet het geval. De werknemer die voorheen een vergoeding ontving volgens de kantonrechtersformule krijgt maar een derde van wat hij eerst ontving. Voor 50-plussers geldt een overgangsregeling. Zijn zij minimaal tien jaar in dienst bij een werkgever, dan krijgen ze een een transitievergoeding van een maand over de dienstjaren die zij na hun 50e in dienst zijn. Ook flexwerkers hebben voortaan recht op een transitievergoeding. Zij moeten dan twee jaar in dienst zijn. Flexwerkers kunnen vanaf 1 juli na drie contracten of na twee jaar aanspraak maken op een vast contract.
Veel juristen vrezen dat het nieuwe ontslagrecht ingewikkelder, langzamer en duurder zal zijn. Zo wordt het bij een arbeidsconflict juist moeilijker om iemand te ontslaan, want de rechter zal niet tot ontbinding overgaan als het dossier onvoldoende is. Een zwak dossier kan niet meer gecompenseerd worden met een hogere vergoeding. Dossieropbouw wordt daarmee nog belangrijker voor werkgevers.
© Nationale Zorggids