Logo_fnv_logo

(Novum) - PvdA, SP en GroenLinks in de Tweede Kamer willen dat het kabinet zo snel mogelijk de toenemende ontduiking van de uitzendcao aanpakt. Wat de SP betreft moet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dit bij wet verbieden.

Aanleiding is een FNV-rapport waaruit blijkt dat het omzeilen van de uitzendcao toeneemt. Bedrijven zouden miljoenen verdienen door cao-werknemers te ontslaan om vervolgens via een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau, toch weer mensen in te huren. Bij deze vorm van 'contracting' is het bedrijf veel minder geld kwijt aan loonkosten.

John Kerstens (PvdA) wil dat Asscher dit aanpakt en 'gelijk loon voor gelijk werk' garandeert. Hij wil dinsdag in het vragenuurtje een reactie van Asscher op het FNV-rapport.

Volgens SP'er Paul Ulenbelt is contracting "de meest gemene vorm van ondermijning van de cao''. Hij stelt dat Asscher hier juist eerder al iets aan had kunnen doen, bij de behandeling van zijn recent aangenomen wet die schijnconstructies aanpakt. Als Asscher nu kritiek heeft op de contracting zijn dat "krokodillentranen'', aldus Ulenbelt, die met de minister een Kamerdebat wil over de kwestie.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik: "We zien dat werkgevers steeds nieuwe manieren bedenken om de kosten van salaris en premies zo laag mogelijk te houden. GroenLinks wil dat minister Asscher uitbuiting van werknemers via dit soort constructies stopt.''

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW stelde maandag dat het hier echter gaat om "een legitieme handelwijze, die niet als ontduiking en ontwijking is aan te merken''.

De FNV zegt dat in het sociaal akkoord met werkgevers juist is afgesproken "heel kritisch te kijken naar misbruik van contracting en oplossingen te bedenken. Nu hebben we een rapport dat misbruik aantoont'', zegt FNV-voorzitter Ton Heerts. "VNO-NCW kijkt weg en wil zijn leden er niet op aanspreken. Dat is echt in strijd met de geest van het akkoord'', vindt hij.

Het gevolg is ongewenste concurrentie op arbeidsvoorwaarden, verdringing en onderbieding, stelt de vakbond. "Bovendien zorgt contracting voor sociale uitsluiting. De flexkrachten doen hetzelfde werk als de vaste werknemers of uitzendkrachten, maar voor minder loon en slechtere arbeidsvoorwaarden.''