Minimaal 30.000 zorgprofessionals getraind in leefstijlgesprekken
28 augustus 2024 om 12:35
< 1 min lezen

Minimaal 30.000 zorgprofessionals getraind in leefstijlgesprekken

Minimaal 30.000 zorgprofessionals in 42 ziekenhuis worden de komende tijd getraind in het voeren van leefstijlgesprekken en het doorverwijzen van patiënten naar passende regionale en lokale leefstijlspecialisten via het ‘Beter Verwijs’-platform. Dit gebeurt in het kader van het Beter Gezond-programma, een initiatief van AFAS Foundation in samenwerking met de Academische Alliantie van het Radboudumc en Maastricht UMC+ en Vereniging Arts en Leefstijl. Dit meldt Beter Gezond. 

Door het toenemende aantal ouderen in ons land, de hogere werkdruk in de zorg en ernstige personeelstekorten staat de sector onder grote druk. Veel mensen kampen tegenwoordig met leefstijlziektes, veroorzaakt door ongezonde gewoonten. Er zijn meer programma’s nodig die de nadruk leggen op preventie en een gezonde leefstijl, om chronische ziekten te voorkomen. “Onze Academische Alliantie met MUMC+ helpt hier dan ook bij”, zegt bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van het Radboudumc. “De alliantie vormt een stevige basis om het nieuwe zorgprogramma verder te ontwikkelen en deze innovatie landelijk mogelijk te maken in alle ziekenhuizen in Nederland.”

Virtual reality

Het Radboudumc ontwikkelde het programma ‘Beter Gezond’, waar zorgverleners e-learnings in leefstijlgeneeskunde kunnen volgen en leren effectieve gesprekken te voeren. Ook is er een VR-gesprekstraining en zijn patiënten er AI-gesimuleerd. Door effectieve gesprekstechnieken meester te worden, leren zorgprofessionals ook bepaalde barrières voor de toegang tot de zorg te herkennen, zoals laaggeletterdheid of schulden. Virtuele patiënten reageren daadwerkelijk op woorden, waardoor professionals meteen inzien wat wel en niet effectief is in hun gesprekken.

Doorverwijzen naar leefstijlspecialisten

Is de e-learning en gesprekstraining afgerond, dan krijgen zorgverleners toegang tot het platform ‘Beter Verwijs’ waar ze kunnen doorverwijzen naar leefstijlspecialisten, zoals een leefstijlcoach, dietist of een stoppen-met-roken-programma. Ook zijn doorverwijzingen naar het sociaal domein mogelijk, bijvoorbeeld voor mensen met schulden. Het platform biedt vergoede leefstijlinterventies, waardoor patiënten niet met nog meer kosten worden opgezadeld.

Een groep van elf ziekenhuizen gaat eerst van start met het programma ‘Beter Gezond’: Zuyderland Ziekenhuis, VieCuri, Sint Maartenskliniek, Radboudumc, Ommelander Ziekenhuis, Maastricht UMC+, LUMC, Laurentius Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, Elkerliek Ziekenhuis en Bravis Ziekenhuis.

Door: Nationale Zorggids 
Afbeelding: Beter Gezond

Relevante artikelen

Alles van zorgpersoneel
    • Ziekenhuizen

    RIVM houdt rekening met honderden hepatitis A-besmettingen door blauwe bes AH

    Vandaag om 07:54
    • Ziekenhuizen

    Middagafspraken ziekenhuis Rijnstate kunnen door na computerstoring

    Gisteren om 13:00