Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

In de afgelopen vier jaar is het aantal zorgmedewerkers dat psychische hulp nodig heeft met 40 procent gestegen. Met name jongere medewerkers zoeken psychische zorg, blijkt uit nieuw onderzoek van ledencollectief IZZ. Dit meldt Trouw. 

Wat IZZ veel hoort is dat de werkdruk zo hoog is, dat uitval onvermijdelijk is. “Daardoor verslechtert het werkklimaat en vallen nog meer mensen uit”, aldus Anouk ten Arve van het ledencollectief voor werknemers en werkgevers in de zorg.

In 2018 kreeg bijna 7 procent van de zorgmedewerkers geestelijke gezondheidszorg. In 2014 stond dit percentage nog op 4,7 procent. 10 procent van de werknemers met psychische klachten die jonger is dan 25 jaar, kwam in een zorgtraject terecht.

Het is niet duidelijk hoeveel werknemers voor hulp aanklopten wegens problemen op het werk. Bij zeker 25 procent van de werknemers met problemen was dit het geval, bij de rest blijft het gissen. “Wel zien wij in onze analyses dat bij organisaties waar veel medewerkers psychische zorg ontvangen, het organisatieklimaat ook vaak slecht is en mensen minder met elkaar in gesprek gaan dan in psychisch gezondere organisaties.”

Door: Nationale Zorggids