Uit een proef van zorgverzekeraar VGZ blijkt dat investeren in meer tijd bij de huisartsen loont: er is meer tijd voor de patiënt en er vinden maar liefst 20 procent onnodige doorverwijzingen plaats naar een ziekenhuis. Ook werden er minder lab-aanvragen gedaan, bijna 9 procent. Meer tijd voor de patiënt leidt dus tot betaalbare zorg in de toekomst. Uit de resultaten van de proef bij huisartsenpraktijken na twee jaar, blijkt dat deze aanpak werkt. De proef loopt sinds kort ook in Hoorn. Dit meldt VGZ.
Ook blijkt dat het aantal korte consulten toeneemt terwijl de langere visites afnemen: er blijft meer tijd over voor de patiënt. Op dit moment loopt de proef bij 28 huisartsenpraktijken in de regio Gorinchem, Afferden en Hoorn. “De zorg moet op de juiste plek plaats vinden. Niet alles hoeft in een ziekenhuis te gebeuren waarvan de kosten veel hoger zijn”, aldus Ab Klink, lid van de Raad van Bestuur van VGZ. “Betere zorg voor de patiënt en iets doen aan de betaalbaarheid van de zorg gaan dus weldegelijk hand in hand”.
VGZ begeleidt de huisartsenpraktijken met onder meer betere triage, het optimaliseren van de aanvragen rond herhaalmedicatie, het efficiënter omgaan met veelvoorkomende klachten en beter inhoudelijk overleg met specialisten. De keuze tussen een consult van 10 of 20 minuten is veranderd in 5, 15 of 30 minuten. Omdat de resultaten per praktijk op enkele terreinen nog verschillen, wordt de reden hiervan nader onderzocht.
Door: Redactie Nationale Zorggids