Door kinderen op de spoedeisende hulp (SEH) standaard bloot te screenen op sporen van kindermishandeling, krijgt de blootinspectie een nog negatievere lading, denkt Sandra Nootenboom, directeur van de Stichting forensische verpleegkunde. Blootinspectie vindt bovendien altijd al plaats op de SEH omdat kinderen vaak niet in staat zijn om zelf hun problemen uit te leggen. Dat meldt de Telegraaf.
Als er aan de standaard blootinspectie een onderzoek naar kindermishandeling wordt toegevoegd, kan dat ertoe leiden dat ouders weigeren hun kind daar naakt achter te laten. Kinderarts Rian Teeuw liet vorige week weten voor standaardscreening op kindermishandeling te zijn op de spoedeisende hulp tijdens de blootinspectie.
Als het aan Nootenboom ligt blijven verpleegkundigen ze screenen zoals ze altijd al deden. Mochten er aanwijzingen gevonden worden voor mishandeling, dan is het aan politie, justitie en forensische geneeskunde om verdere stappen te nemen. “Kindermishandeling is een strafbaar feit, dus naast het verlenen van zorg moeten politie en justitie een rol spelen”, zegt Nootenboom. Verpleegkundigen krijgen bovendien vaak al cursussen om kindermishandeling beter te kunnen signaleren.
Door: Redactie Nationale Zorggids