Het verzorgen van een naaste kan erg zwaar zijn, zowel fysiek als psychisch. Doet de overheid genoeg om mantelzorgers te ondersteunen? De Kamer debatteert met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en sport. Dat meldt de Tweede Kamer.
40 procent van de mantelzorgers van een dement familielid heeft depressieve klachten. Eén op de twintig heeft zelfmoordgedachten. Te veel mantelzorgers dreigen te bezwijken onder de druk. En dat zou niet mogen gebeuren, benadrukken alle woordvoerders. Van Rijn wijst op de verschillende maatregelen en programma's om mantelzorgers te helpen. “We moeten blijven werken aan het verbeteren van de ondersteuning”, zegt Sophie Hermans van de VVD.
De bezuinigingen op de verpleeghuiszorg, de dagbesteding en de huishoudelijke hulp hebben de druk op mantelzorgers verhoogd, betoogt Lilian Marijnissen van de SP. Professionele zorg is zo afgeschoven op mantelzorgers, aldus Fleur Agema van de PVV. CDA-Kamerlid Anne Kuik ziet een stapeling van zorgtaken bij mantelzorgers.
Mantelzorg is niet bedoeld om professionele hulp te vervangen, benadrukt Van Rijn. Het beleid speelt volgens hem in op de wens van veel ouderen om langer thuis te blijven wonen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Maar er zijn soms grote verschillen in de manier waarop ze dit invullen.
Het mag voor mantelzorgers niet uitmaken waar ze wonen, benadrukt Léonie Sazias van 50PLUS. Marijnissen is het daarmee eens. Spoor gemeenten aan om hun taak uit te voeren en maatwerk te leveren, vraagt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij.
Volgens Kamerlid Vera Bergkamp van D66 is een groot probleem dat mantelzorgers niet de weg weten te vinden naar het juiste loket. Daarom is het volgens Carla Dik van de ChristenUnie belangrijk dat er altijd een casemanager is om mensen door het zorgdoolhof te leiden. De staatssecretaris overlegt met de gemeenten over het verbeteren van de informatievoorziening. Mantelzorgers moeten bovendien een betere, formele positie krijgen in het keukentafelgesprek met de gemeente, vinden Kuik, Agema en Ellemeet. Dit principe staat in de wet, reageert Van Rijn, maar in de praktijk wordt het niet altijd toegepast.
Corinne Ellemeet hoopt dat een campagne kan helpen om mantelzorgers bewust te maken van hun recht op ondersteuning en respijtzorg. Dik pleit voor een fonsd om de kosten van de mantelzorg aan werkgevers te vergoeden en Kuzu van DENK wil dat mantelzorgers recht hebben op betaald verlof. Femke Merel Arissen van de Partij voor de Dieren vraagt om een pilot met een basisinkomen voor mantelzorgers en Bergkamp vindt congressen belangrijk om ervaringen uit te wisselen. De Kamer stemt op 13 juni over de ingediende moties.