Een groot aantal medewerkers van Trajectum, een instelling voor forensische gehandicaptenzorg in Noord- en Oost-Nederland, luidde dinsdag de noodklok. Zij worden dagelijks geconfronteerd met onderbezetting, werkstress en gevaarlijke situaties. Zij willen verandering zien en hebben zelf een aantal oplossingen aangeboden aan de raad van bestuur. Dit meldt FNV.
“En dit is al lange tijd aan de gang”, aldus Camara van der Spoel, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “De raad van bestuur heeft tot op heden geen maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Daarom hebben FNV-leden, werkzaam bij Trajectum, het initiatief genomen om verhalen bij hun collega’s op te halen en voor het voetlicht te brengen. Deze verhalen maken de schrijnende gevolgen van de onderbezetting voor iedereen duidelijk.”
De verhalen van de medewerkers zijn gebundeld in Onderbezetting: De echte verhalen. De verhalen zijn dinsdagochtend aangeboden aan de raad van bestuur. Enkele medewerkers hebben hun vaak emotionele verhalen uit de praktijk ook ter plekke gedeeld. Over de verhalen zegt Walter Rosen, voorzitter van de FNV-bedrijfsledengroep bij Trajectum: “De raad van bestuur kan nu zelf lezen wat de medewerkers dagelijks meemaken en hoe zij hun werk ervaren. Schrijnende verhalen die de raad echt moeten doen inzien dat het zo niet verder kan bij Trajectum. De werkomstandigheden moeten verbeteren en er moet worden geïnvesteerd in het personeel.”
Naast hun verhalen geven de medewerkers in de verhalenbundel ook een aantal oplossingen aan, waarmee de dagelijkse problemen kunnen worden voorkomen. Zo eisen zij meer medewerkers die ook daadwerkelijk worden ingezet, vaste gezichten op de afdelingen en echte banen voor flexmedewerkers. Ook mag al het papierwerk niet ten koste gaan van de behandeltijd van cliënten.
Door: Redactie Nationale Zorggids