Politieke partijen, van links tot rechts, gaan investeren in de ouderenzorg. Dit is de uitkomst van het verkiezingsdebat over de ouderenzorg dat FNV Zorg & Welzijn zaterdag 4 maart organiseerde in Utrecht. Ruim 500 zorgmedewerkers en hun cliënten voelden (kandidaat)Kamerleden van acht politieke partijen aan de tand. Dat meldt FNV.
Zorgmedewerkers willen dat er een bezettingsnorm voor verpleeghuizen en er meer zekerheid voor de thuiszorgmedewerkers komt. FNV-bestuurder Maureen van der Pligt is blij met de politieke toezeggingen: “Na jaren van bezuinigingen op de ouderenzorg beseffen de politici dat het zo niet langer kan. De politici beloven nu veel, maar we blijven ze na de verkiezingen op de huid zitten en we zorgen dat ze hun beloftes nakomen.”
Acht zorgmedewerkers hebben ieder een (kandidaat)Kamerlid geadopteerd. De zorgmedewerkers gaan snel met hun Kamerlid in gesprek om ze meer inzicht te geven van de dagelijkse zorgpraktijk. Ze blijven na de verkiezingen met hun Kamerlid contact houden om hen te houden aan hun beloftes.
Het verkiezingsdebat richtte zich op de problemen van onderbezetting, doorgeslagen flex en de onzekerheid voor medewerkers en cliënten in de thuiszorg. Alle politici zijn het er over eens dat er een bezettingsnorm van twee zorgmedewerkers op acht verpleeghuisbewoners moet komen. Ook is er brede steun om de flex terug te dringen in de zorg. Zorgmedewerkers verdienen een vaste plek en een vast contract, waarvan ze kunnen leven.
Tot slot is er veel steun om meer zekerheid te bieden voor thuiszorgmedewerkers en cliënten in de thuiszorg. Bijna alle partijen willen dat de koppeltjes cliënt-thuiszorgmedewerkers ook na aanbesteding en faillissement intact blijven. Ook is een meerderheid van de politici her erover eens dat thuiszorgmedewerkers altijd moeten worden overgenomen met behoud van arbeidsvoorwaarden als een wisseling van thuiszorgaanbieder plaats vindt.
Door: Redactie Nationale Zorggids