Medewerkers van de tbs-kliniek waar vrijdag een sociotherapeut werd doodgestoken, vinden de werkdruk in de kliniek veel te hoog. Zo zouden er te weinig vaste personeelsleden zijn om een stabiel team te vormen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie zijn een onderzoek gestart. Dit meldt NOS.
Eerder bleek al dat de veiligheid in tbs-klinieken in Nederland niet goed is. De dader van het drama vorige week had een schaar, waarmee hij de medewerker dodelijk verwondde. Door een gebrek aan personeel is er niet voldoende toezicht op de patiënten, die daardoor aan gevaarlijke wapens en drugs kunnen komen.
Het personeel stelt dat de bezetting wordt gevuld met ingehuurde krachten die niet genoeg ervaring hebben. “Het is continu improviseren, en dat heeft ook effect op de patiënten. Hier zitten moordenaars en verkrachters”, zegt een anonieme medewerker. Het inzetten van de jonge en onervaren krachten zou niet bijdragen aan een stabiel team en aan de veiligheid binnen tbs-klinieken.
De Kijvelanden bevestigt dat er inderdaad sprake is van een hoge werkdruk, maar dat het personeel daar nooit een formele melding van heeft gedaan. Volgens de woordvoerster geldt de hoge werkdruk in de hele sector. Het onderwerp staat dan ook regelmatig op de agenda bij De Kijvelanden, stelt ze.
De man die vrijdag het dodelijke drama veroorzaakte, werd al 15 jaar behandeld in een tbs-kliniek. In het verleden heeft hij al meerdere malen het personeel en een medegevangene aangevallen. Naast het onderzoek van de Inspecties loopt er een strafrechtelijk onderzoek. Ook heeft De Kijvelanden een intern onderzoek gestart.
Door: Redactie Nationale Zorggids