Leidinggevenden in het UMC Utrecht worden omschreven als dominant, incidentgedreven en reactief. Zo staat in een onderzoeksrapport over de leiderschapscultuur in het Utrechtse ziekenhuis. Een onderzoeksbureau interviewde hiervoor 237 medewerkers. Aanleiding voor het onderzoek is de eerdere berichtgeving van Zembla over de angstcultuur die heerst op de KNO-afdeling en het niet melden van dodelijke incidenten. Dat meldt Zembla.
De onderzoekers concluderen dan ook dat de leiderschapsstijl in het ziekenhuis van invloed kan zijn op de patiëntveiligheid. Medewerkers zijn bijvoorbeeld bang om aan de bel te trekken bij onveilige situaties, uit angst voor de gevolgen. Op sommige plekken in het ziekenhuis is de angst dusdanig groot dat de onderzoekers de consequenties voor de patiëntveiligheid zelfs ronduit zorgelijk noemen.
Momenteel zit het ziekenhuis middenin een transitieproces die een nieuwe leiderschapscultuur moet brengen. De onderzoekers twijfelen echter aan de competenties van de leidinggevenden om verbeteringen aan te brengen in het ziekenhuis.
“Het rapport is kritisch en geeft ons waardevolle feedback. Verandering van ons leiderschap, van onze cultuur en van de manier waarop we werken is noodzakelijk”, zegt een lid van de raad van bestuur van het ziekenhuis.
Door: Redactie Nationale Zorggids