De drie ziekenhuizen die het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse hebben overgenomen moeten twee voormalig longartsen een schadevergoeding betalen. Volgens de rechtbank in Rotterdam verdienen zij een financiële compensatie van de ziekenhuizen en hun collega’s die de werkzaamheden overnamen na het faillissement van het ziekenhuis in Spijkenisse. Dat meldt RTV Rijnmond.
De goodwill van de praktijk van de longartsen had een waarde van 300.000 euro. De uiteindelijke schadevergoeding kan lager uitvallen, zegt de rechtbank. Als gevolg van deze uitspraak kunnen meer artsen zich geroepen voelen om een rechtszaak aan te spannen. Tientallen artsen verloren door het faillissement hun baan en praktijk. Daarmee verloren 45 specialisten ook hun goodwill van miljoenen euro’s.
Toen het Ruwaard van Putten in 2013 failliet ging, stelde Spijkenisse Medisch Centrum (de naam die het Ruwaard van Putten kreeg na overname door het Maasstad Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis en het Van Weel Betshesda Ziekenhuis) de twee longartsen voor een keuze. Zij konden kiezen voor een tijdelijke aanstelling, of voor helemaal niets.
De rechtbank oordeelt hierover dat de artsen eigenlijk geen keus hadden, mede omdat zij de verantwoordelijkheid voor hun patiënten voelden. Ze 'kozen' ervoor om te blijven, maar kregen na 1 januari 2015 geen nieuw contract aangeboden. De praktijk van de longartsen werd overgenomen door collega’s van de drie ziekenhuizen. Bovendien weigerden de andere artsen samen te werken met de voormalig longartsen, dit zorgde er voor dat deze ‘nieuw’ aangestelde longartsen zonder enige moeite nieuwe patiënten kregen. Zo kon iedereen, behalve de longartsen van het Ruwaard van Putten, profiteren van het werk van de doktoren.
Momenteel is er nog een rechtszaak gaande van alle medisch specialisten van het Ruwaard van Putten tegen de curatoren. De specialisten zijn van mening dat zij recht hebben op een deel van de inkomsten van verzekeraars die na het faillissement bij de curatoren zijn binnengekomen.
Door: Redactie Nationale Zorggids