Huisartsen blijken weinig te weten over weefseldonatie en de procedure rondom weefseldonatie. Daarom starten de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) en InEen hierover dit najaar een project in de regio Oost-Brabant. Dat meldt De Stentor.
Jaarlijks heeft Nederland zo’n 1.700 weefseldonoren, maar huisartsen melden er gemiddeld slechts honderd per jaar aan bij de NTS. Weefsel komt zelden beschikbaar na het overlijden van een donor, want huisartsen weten nauwelijks van de mogelijkheid af. Dat terwijl weefsel langer dan een orgaan zonder bloedcirculatie kan. Ook na thuis overlijden kunnen hoornvliezen, hartkleppen, bloedvaten, huidweefsel en bot- en peesweefsel goed bewaard worden.
Huisarts Nienke Kessels wil verandering brengen in de huisartsenwereld en stapte daarom vorig jaar naar de NTS. Dit leidde tot het gezamenlijke project dat komend najaar van start gaat. “Het bespreken van weefseldonatie moet een normaal onderdeel worden van de zorg van huisartsen rond het levenseinde”, zegt Kessels. Binnenkort zit bij alle overlijdenspapier een nieuw ontwikkeld aanmeldformulier voor donatie. Daar zit ook een stappenplan voor de huisarts bij, en een overzicht van medische vragen die gesteld moeten worden. Afhankelijk van de ervaringen in Oost-Brabant, zal het project ook in andere delen van het land worden uitgerold.
Door: Redactie Nationale Zorggids