Zorginstelling Careyn in Schiedam staat op de ‘zwarte lijst’ van verpleeghuizen. Bestuurder Rob van Dam is geschokt en ziet de zwarte lijst als een groot onrecht. In de Tweede Kamer wordt gesproken over falende bestuurders. Van Dam staat tevens op de lijst van de top-50 grootverdieners. In totaal staan er negentien bestuurders van ‘falende’ zorginstellingen op. In een interview met Trouw reageert hij op de nieuwste berichtgeving hierover.
Van Dam vindt het onterecht dat zijn medewerkers te horen hebben gekregen dat zij onveilige zorg bieden, terwijl ze er alles aan doen om zo goed mogelijk voor hun patiënten te zorgen. De beschuldigingen van de Tweede Kamer aan het adres van de bestuurders vindt hij respectloos, vertelt hij aan Trouw. “Als er problemen in de samenleving zijn, zoeken we tegenwoordig een schuldige. En in dit geval, in de zorg, heeft de bestuurder het op voorhand gedaan”, aldus Van Dam.
In 2014 kwam hij in dienst bij Careyn. Op dat moment stond de organisatie op het punt om failliet te gaan, hij werd binnengebracht om orde op zaken te stellen. Careyn is inmiddels uit de rode cijfers, maar daar staan enkele negatieve zaken tegenover. Zo is de klanttevredenheid gedaald, is het personeel zwaar overbelast en is het aantal calamiteiten gestegen. Volgens Van Dam had niet voorzien kunnen worden dat de zorg in verzorgingshuizen een enorme verandering zou doormaken. De afbouw van deze zorg kost geld, maar er staat geen compensatie tegenover. Een andere reden is volgens de bestuurder dat ouderen tegenwoordig in slechtere staat het verpleeghuis binnenkomen, omdat gepoogd wordt langer zelfstandig thuis te blijven wonen. De werkdruk van de verpleegkundigen is daardoor gestegen.
Van Dams reactie op zijn status als grootverdiener is dat hij volgens de Balkenendenorm wordt betaald. Hij verdient 229.000 euro per jaar, maar gezien de hoeveelheid uren die hij werkt vindt hij zijn loon karig. Bovendien is hij gaan werken in een risicovolle organisatie waarbij hij hoofdelijk aansprakelijk is. Echter laat hij Trouw weten niet nog een keer zo’n baan te accepteren. Voor de klus bij Careyn wilde hij aanvankelijk ook nee zeggen, maar uiteindelijk dacht hij: “Als ik het doe, kan ik in ieder geval voor de zorg staan.”
Door: Redactie Nationale Zorggids