Normal_huishoudelijke-hulp-schoonmaken-wmo

Het komt steeds vaker voor dat huiselijke hulp via het zwarte circuit aan het werk is. Dit komt door de bezuinigingen op de thuiszorg en de ongunstige afspraken via de Regeling Dienstverlening aan Huis (RdaH), zo zegt de FNV. De huishoudelijke hulpen die graag bij hun vaste cliënten willen blijven werken of niet genoeg uren meer krijgen, zien zich vaak genoodzaakt om 'zwart' te werken. Dit meldt NOS. 

Huishoudelijke hulp krijgt het door de bezuinigingen steeds zwaarder. Er worden steeds minder uren beschikbaar gesteld voor het werk en de inkomsten van de werknemers daalt. Uit onderzoek van PGGM, een pensioenuitvoeringsorganisatie, blijkt dat daarom steeds meer werknemers kiezen voor het zwarte circuit. Dit houdt in dat zowel de werknemer als de werkgever geen belasting en sociale premies betaalt over de verdiensten. Door onderlinge afspraken is het voor de cliënt mogelijk om zijn of haar vaste huishoudelijke hulp te behouden, die anders door de bezuinigingen misschien had moeten vertrekken.

“Contracten worden door de bezuinigingen steeds vaker teruggebracht tot minder uren. Om inkomsten op peil te houden, kunnen veel huishoudelijke hulpen niet anders dan bij de buurvrouw of bij kennissen zwart te gaan worden”, zo laat FNV weten. Ook blijkt dat als men eenmaal zwart werkt, er weinig behoefte is om weer op de reguliere, witte arbeidsmarkt aan de slag te gaan.

Wie minder dan drie dagen per week bij een particulier schoonmaakt, kan gebruikmaken van de Regeling Dienstverlening aan Huis (RdaH) om wit te werken. Deze regeling is echter niet populair omdat de werknemer er zelf aan moet denken om sociale premies te betalen en er is ook geen ontslagbescherming. De FNV hoopt dat er een goede cao komt voor huishoudelijke hulp, zodat zij in het witte arbeidscircuit kunnen blijven werken. In Nederland werken ongeveer 150.00 mensen in de huishouding.

© Nationale Zorggids