Normal_fnv

FNV maakt zich ernstige zorgen dat op basis van informatie van de bewindsvoerders van thuiszorgorganisatie TSN slechts een kwart van de 12.000 medewerkers van TSN de zekerheid hebben om hun baan te behouden. Een deel daarvan zal worden overgenomen door Buurtzorg en een deel door andere aanbieders. Van de laatste groep is onduidelijk of de cliënten ook hun vertrouwde zorgmedewerkers behouden. De FNV vindt dit onbegrijpelijk omdat het werk niet verdwijnt; de cliënten hebben immers nog steeds zorg nodig. Dat meldt FNV.

De FNV is blij dat een aantal gemeenten ervoor heeft gekozen om het voorstel van Buurtzorg om het werk van TSN over te nemen te accepteren. Buurtzorg is de enige aanbieder die een landelijke oplossing biedt voor de medewerkers en cliënten van TSN. Een aantal gemeenten, zoals Bronckhorst en Utrecht, hebben gekozen voor de ‘second best’ oplossing waarbij andere aanbieders het werk overnemen met de garantie dat arbeidsvoorwaarden en de relatie tussen cliënt en medewerker behouden blijven. Hiermee kiezen deze gemeenten een acceptabele oplossing die niet ten koste gaat van zorgmedewerkers en cliënten, maar is volgens de FNV wel een gemiste kans om niet met Buurtzorg in zee te gaan en te kiezen voor een landelijke oplossing.  

Helaas is er nog steeds een grote groep gemeenten waarbij de FNV vreest dat dumping zal plaatsvinden ten koste van zorgmedewerkers en kwetsbare cliënten. De FNV vindt dit onbegrijpelijk gezien de afspraken die op 4 december zijn gemaakt tussen staatssecretaris Van Rijn, de VNG en de FNV. Er is een ‘noodfonds’ van 60 miljoen beschikbaar om de tarieven op te hogen zodat er voldoende geld beschikbaar wordt gesteld door gemeenten om goede thuiszorg te organiseren.

Ook is structureel 200 miljoen beschikbaar voor gemeenten zodat de thuiszorg beter, in de vorm van ‘ondersteuning thuis’ georganiseerd kan worden. Dit geld maakt het de gemeenten mogelijk om voor de Buurtzorg of een gelijksoortige oplossing te kiezen. Sowieso zijn gemeenten volgens de wet verplicht om te zorgen dat de arbeidsvoorwaarden en de relatie tussen cliënt en medewerker behouden blijft. De FNV roept de VNG dan ook op om zich aan deze afspraken te houden, en ervoor te zorgen dat deze groep gemeenten niet overgaan op de goedkoopste oplossing, met dumping ten koste van medewerkers en cliënten tot gevolg.  

©Nationale Zorggids