De Tweede Kamer wil dat minister Schippers van Volksgezondheid opheldering geeft over de angstcultuur die er heerst op het UMC Utrecht. Ook moet de bewindsvrouw duidelijkheid geven over de rol die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) speelt. Dat meldt RTL Nieuws.
Woensdag besteedde het actualiteitenprogramma Zembla aandacht aan de problemen die er heersen op de KNO-afdeling van het UMC Utrecht. Er hebben zich ‘ernstige, dodelijke complicaties’ voorgedaan die mogelijk ‘vermijdbaar en verwijtbaar’ waren. Drie artsen hebben dat gemeld bij de IGZ. Volgens de artsen is de angstcultuur te wijten aan de autoritaire manier van leiding geven van het afdelingshoofd, een ‘grillige tiran’. De personeelsleden durven geen fouten te melden bij hun leidinggevende omdat ze bang zijn erop te worden afgerekend. Daarnaast zouden chirurgen onder grote tijds- en prestatiedruk moeten opereren. De focus ligt op omzetsnelheid, niet op kwaliteit van zorg.
De IGZ is inmiddels een onderzoek gestart. De Kamer wil graag een brief van Schippers, waarin ze uitlegt wat er aan de hand is. "De onderste steen moet boven komen", zegt VVD-kamerlid Leendert de Lange. Lea Bouwmeester (PvdA) pleit voor een extern onderzoek door een onafhankelijke commissie.
Henk van Gerven van de SP wil duidelijkheid over de rol van de inspectie. Op de afdeling zijn namelijk twee mensen overleden door een fout tijdens de operatie. Het is nog onduidelijk of de misstanden op de afdeling de oorzaak daarvan zijn. De inspectie onderzocht de zaak toen nog niet, terwijl er wel een melding was voordat de tweede persoon overleed. "Mogelijk was het tweede dramatische voorval te voorkomen geweest als tijdig was ingegrepen. Maar de Inspectie heeft een melding naast zich neergelegd, en vertrouwde op de berichten van de directie", aldus van Gerven.
© Nationale Zorggids