Bij de meeste mensen die bang zijn om naar een tandarts te gaan is deze angst ontstaan tijdens hun kinderjaren. Veel mensen gaan niet naar de tandarts omdat ze in hun jeugd angstig zijn geworden. Dit komt naar voren uit een onderzoek van de website Tandarts.nl.
De website wilde weten wanneer angst voor de tandarts ontstaat. Maar liefst 44 procent van de respondenten geeft aan dat de angst is begonnen toen ze jonger waren dan tien jaar. Bij 41 procent begon de angst tussen het tiende en twintigste levensjaar. Meestal worden mensen bang voor de tandarts na een slechte ervaring tijdens het behandelen van een gaatje, door een wortelkanaalbehandeling of doordat er in hun beleving iets 'mis' was met de verdoving. Het hebben van dergelijke slechte ervaringen kan ertoe leiden dat mensen op latere leeftijd niet of nauwelijks naar de tandarts gaan.
Van de ondervraagden gaat dertien procent regelmatig naar de tandarts, dat wil zeggen minimaal een of twee keer per jaar. De overige 87 procent geeft aan een jaar of langer niet naar de tandarts te zijn geweest. Dertien procent heeft meer dan een jaar geen controle gehad, 33 procent meer dan twee jaar niet en voor 21 procent is het meer dan vijf jaar geleden dat er een gebitscontrole heeft plaatsgevonden. Maar liefst twintig procent zegt al langer dan tien jaar niet meer naar de tandarts te gaan. Overigens speelt niet alleen angst hierin een rol; soms gaan mensen niet meer naar een tandarts omdat ze geen tanden meer hebben.
© Nationale Zorggids