Logo_artsen_zonder_grenzen

In Nederland hebben zich tot nu toe dertien geschikte kandidaten gemeld om te worden uitgezonden naar een gebied waar ebola heerst. De Nederlandse tak van Artsen zonder Grenzen heeft grote moeite om geschikte medische hulpverleners te vinden. De bestrijding van de ziekte dreigt vast te lopen door het gebrek aan medisch personeel. Dat meldt Trouw.

Ziekenhuizen kregen twee weken geleden het verzoek van minister Edith Schippers van Volksgezondheid om medisch personeel vrij te maken voor de bestrijding van ebola in Afrika. Hierop kwamen 200 aanmeldingen binnen van artsen en verpleegkundigen. Hiervan bleken er slechts dertien daadwerkelijk gekwalificeerd en beschikbaar voor de missie. Artsen zonder Grenzen (AzG) selecteert streng op kwalificaties en ervaring, omdat het risico op besmetting groot is.

Woordvoerder van AzG Frank Theunissen zegt dat er zeker honderd extra hulpverleners nodig zijn om het werk uit te voeren. 'Hoe minder we er hebben, hoe moeilijker het wordt.' Er zijn in Nederland voldoende gekwalificeerde medische hulpverleners aanwezig, maar die melden zich niet omdat ze niet zomaar weg kunnen. 'Die mensen hebben een baan, hebben een eigen huisartsenpraktijk of zijn in opleiding tot medisch specialist. Daar kunnen ze niet zomaar uitstappen, temeer omdat ze dan onbetaald verlof moeten opnemen. Ook kan het gevolgen hebben voor hun opleiding', zegt Ankie van den Broek, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde. Bovendien dekt de vergoeding die AzG biedt (netto 800 euro per maand)  het verlies aan inkomsten niet.

Van den Broek denkt dat de overheid zou kunnen helpen met financiële ondersteuning waarmee instellingen het loon van uitgezonden medewerkers kunnen aanvullen. 'De oproep van de minister aan de ziekenhuizen was heel makkelijk, maar hoe regel je het? Daar kan de overheid ook in faciliteren', aldus Van den Broek.

© Nationale Zorggids