Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg is het Centrum voor Arbeidsmarkt en Beroepsopleiding voor de Huisartsenzorg, het CAB-H, gestart. Het CAB-H gaat de huisartsenzorg en de medewerkers ondersteunen met activiteiten als arbeidsmarktonderzoek laten doen, bestaande en nieuwe kennis verzamelen en verspreiden, het werven van stageplaatsen en van meer personeel. Het wordt een platform voor het delen van praktijkvoorbeelden over arbeidsmarktbeleid en beroepsscholing. Alle betrokkenen kunnen er terecht voor informatie en kennis. Daar horen ook de overheid en de onderwijssector bij. Dit meldt SSFH. 

Het CAB-H is rechtstreeks gelieerd aan de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). Activiteiten en informatie over de werkwijze komen stapsgewijs op de website www.ssfh.nl te staan. Voorzitter Leon Vincken ‘In het voorjaar hebben we aangekondigd het CAB-H na de zomer te willen starten en nu kunnen we dat met trots bevestigen. Het werven en opleiden van 600 medewerkers in ondersteunende functies vanuit andere zorgbranches met een krimpende werkgelegenheid blijft een belangrijke activiteit. Verder gaan we de regionale samenwerkingsverbanden voor opleiding en arbeidsmarkt benaderen en waar nodig ondersteunen om meer stageplekken en op de praktijk toegesneden goede opleidingen te creëren. De komende tijd maken we van het CAB-H het centrale knooppunt van onze veelal regionale arbeidsmarkt.’ 
 
Het kabinet wil de hoge zorgkosten omlaag brengen door de zorg dichter bij huis te organiseren. Hiermee wordt de rol van de huisartsenzorg als de toegangspoort voor de zorg nog sterker. Het CAB-H gaat de komende jaren hiermee aan de slag en wil steeds inspelen op actuele arbeidsmarktontwikkelingen. Het CAB-H start met de volgende activiteiten: 
 
  1.  Tot stand brengen van meer stage- en opleidingsplaatsen, onder meer door samenwerking in de regio.
  2.  Aantrekken van 600 medewerkers in ondersteunende functies vanuit andere zorgbranches met een krimpende arbeidsmarkt. 
  3. Bieden van een kort scholings- en assessmentprogramma aan 250 praktijkondersteuners waarmee zij hun competentieniveau kunnen verstevigen
  4. Ontwikkelen van een eenduidige beroepenstructuur voor de verschillende ondersteunende functies en het zorgen voor een betere afstemming tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs.
  5. Starten van pilots om te kijken of en hoe de instroom van arbeidsgehandicapten omhoog kan
  6. Imago van de huisartsenzorg als een aantrekkelijke sector om in te werken, via campagnes breed bekend maken bij schoolverlaters, zij-instromers en herintreders.
  7. Voortzetten van de ‘Vacaturemonitor’ en het doen van ander arbeidsmarktonderzoek om de arbeidsmarktknelpunten in beeld te brengen, aanbevelingen te formuleren en/of nieuwe activiteiten te ontplooien. Praktijkvoorbeelden ophalen en delen, en arbeidsmarktkennis verzamelen en toegankelijk maken. 
De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) is een samenwerkingsverband van de werkgeversorganisaties Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, en de werknemersorganisaties Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), de Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners (NVvPO), Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak.
 
© Nationale Zorggids