Normal_kunstgebit_gebit_tanden_mond_prothese

Meer dan 1,3 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar bezochten de afgelopen jaren een tandprotheticus. Over het algemeen zijn zij zeer tevreden met de zorg van deze mondzorgspecialist, die een 8,2 krijgt voor zijn zorg. Desondanks heeft de helft van de mensen met een kunstgebit nog geen weet van zijn bestaan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT). Een tandprotheticus meet een tandprothese of kunstgebit aan en biedt daarvoor zorg en onderhoud. Iets minder dan de helft van de klanten komt via een verwijzing van de tandarts. Het merendeel gaat op eigen initiatief of op aanbeveling van iemand uit de omgeving naar een tandprotheticus. Mensen gaan in eerste instantie naar een tandprotheticus om zich een gebitsprothese of kunstgebit te laten aanmeten en komen daarna terug voor een reparatie of aanpassing van de prothese. Gemiddeld bezoeken klanten de tandprotheticus 6,5 keer.

Van alle volwassen Nederlanders heeft 21 procent een tandprothese of kunstgebit. De meeste mensen gaan hiervoor naar de tandarts, maar 47 procent bezoekt een tandprotheticus. De mensen die naar een tandprotheticus gaan zijn relatief wat ouder, over het algemeen wat lager opgeleid en ze wonen in de steden in het westen van het land. De meesten van hen hebben een volledig kunstgebit en vinden het belangrijk om geholpen te worden door iemand die er speciaal voor is opgeleid.

Ondanks de goede ervaringen van veel mensen (rapportcijfer 8,2) blijkt de meerderheid van de mensen met een prothese die nog nooit een tandprotheticus hebben bezocht, ook geen weet te hebben van zijn bestaan.

© Nationale Zorggids