(Novum) - Te vaak belanden mensen ten onrechte in een politiecel. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen met een gezondheidsprobleem, van wie agenten denken dat ze onder invloed zijn. In dit soort gevallen moet altijd een arts worden geraadpleegd, maar dit gebeurt te weinig. Dat stelt voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap Wilma Duijst in het radioprogramma Argos, dat zaterdag wordt uitgezonden.
Zo zag Duijst een spastische man die zich onduidelijk uitdrukte, maar 'ter ontnuchtering´ werd opgesloten terwijl hij geen druppel had gedronken. Ook kwam ze een demente, bejaarde vrouw tegen en een vreemdeling met een ernstig medisch probleem. Beiden hoorden niet in een politiecel thuis, aldus Duijst.
"Als een agent iemand oppakt in het kader van de hulpverlening moet er altijd een arts bij gehaald worden", vindt Duijst. Volgens de geldende ambtsinstructie van de politie hoeft dat niet als er alleen drank of drugs in het spel is. De agent is echter niet deskundig genoeg om deze inschatting te maken, de ambtsinstructie moet volgens haar dan ook worden aangepast.
Arrestanten die zwaar onder invloed van drugs zijn, lopen eveneens meer risico. Bij arrestanten met een zogeheten excited delirium is het risicovol om geweld te gebruiken. "Wat je dan ziet, is een gevecht. Plotseling kan dan de weerstand breken en houdt iemand ermee op en sterft." Dat komt met enige regelmaat voor, zegt Duijst op basis van dossieronderzoek. Daarom moet de politie ook in deze gevallen een arts erbij te halen.
Jaarlijks overlijden tussen de veertig en vijftig mensen in detentie. Gemiddeld overlijden er vijf in een politiecel en ongeveer vijftien plegen zelfmoord.