(Novum) - In de strafzaak tegen oud-neuroloog Ernst Jansen heeft de verdachte dinsdag 'in diepe schaamte' het laatste woord gevoerd. "Trouw aan de behoefte van patiënten moet centraal staan. Ik heb dat vertrouwen duidelijk beschaamd." Tegelijkertijd hield Jansen vol dat hij te goeder trouw handelde en dat hem weinig te verwijten valt.
Ruim een halfuur voerde Jansen op de elfde zittingsdag van het proces, de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis het woord. Hij klonk hier en daar licht geëmotioneerd bij het voorlezen van zijn verklaring en vertelde dat de behandeling van zijn zaak hem de afgelopen weken bijzonder zwaar was gevallen.
Jansen presenteerde zich als arts die er alles aan deed om zijn patiënten te helpen. "Een arts moet het leven van patiënten verlichten, niet alleen van negen tot vijf en niet alleen als het de arts uitkomt. Volgens deze strenge taakopvatting heb ik altijd gewerkt." De neurologie was volgens Jansen zijn leven.
Volgens Jansen staat niet vast dat hij vaker misdiagnoses stelde dan andere artsen. In de neurologie kan volgens hem in vijf tot tien procent van de gevallen een gestelde diagnose niet worden bevestigd. Of de slachtoffers die zich gemeld hebben binnen deze marge vallen is volgens hem niet te zeggen.
In de medische wereld zou sprake zijn van onvermogen of schaamte om toe te geven dat de geneeskunde in essentie feilbaar is. "Geen arts is immuun voor dergelijke beoordelingsfouten."
Dat hij de mist in ging, wijt Jansen aan de gevolgen van een auto-ongeluk in 1990, en zijn jaren later ingezette medicijnverslaving. Collega's hadden niets in de gaten, en er was helaas geen klokkenluider die aan de bel trok. Zo'n klokkenluider had volgens hem veel ellende kunnen voorkomen. Zijn misdiagnoses als alzheimer, MS en parkinson waren echter niet bewust. "Ik besef dat er voor de slachtoffers een vreselijke periode in hun leven tot stand is gekomen."
Jansen leed naar eigen zeggen sterk onder de media-aandacht. "Sinds 2006 is het verhaal van de zwalkende neuroloog voortdurend in de pers geweest." Er zijn Wikipedia-pagina's over hem, en over hem en zijn omgeving is van alles te vinden, vaak ongestaafd. Hij was 'zielsblij' dat de persoonlijke crisis voorbij is. "Maar deze status van misdadiger, crimineel en onmens van de laatste jaren is voor mij zwaarder te dragen."
Het laatste woord van Jansen was het enige punt dat dinsdag aan het woord in de rechtbank in Almelo. De eis van het Openbaar Ministerie - zes jaar cel - en het pleidooi van de verdediging - vrijspraak - waren de afgelopen weken al aan de orde.
Het OM denkt dat het medisch onzorgvuldig handelen van de zwaar verslaafde Jansen geschaard kan worden onder opzet. Hij zou zijn patiënten hebben gebruikt als 'proefkonijnen'. Jansens advocaat vindt onder meer dat het OM te lang heeft getalmd voordat vervolging werd ingesteld en wijst op de mogelijkheid van een hersenbeschadiging.
Voordat de rechtbank op 11 februari uitspraak doet volgt vrijdag eerst een andere uitspraak. Het medisch tuchtcollege in Zwolle doet dan uitspraak in de tuchtzaak die vijf oud-patiënten van Jansen aanspanden. Ze hebben het tuchtcollege verzocht ervoor te zorgen dat de 68-jarige Jansen zich nooit meer als arts kan inschrijven.