(Novum) - De omstreden ex-neuroloog Ernst Jansen Steur wil praten met zijn slachtoffers. Hij zou zich moreel schuldig voelen over 'het aanwezige leed'. Dat meldt RTL Nieuws, dat een brief met deze inhoud van de advocaat van Jansen Steur in handen zegt te hebben.
Jansen Steur is nog altijd zeer begaan met het welzijn van zijn voormalige patiënten, zou verder in de brief staan. De advocaat benadrukt namens zijn cliënt dat het niet de bedoeling is zaken goed te praten of sympathie te kweken bij de rechtbank.
De voormalig patiënten zouden het gesprek hebben afgewezen. Ze zouden overigens zijn benaderd zonder medeweten van het Openbaar Ministerie en de rechtbank.
De behandeling van de zaak tegen Jansen Steur begint in november. Hij wordt in Nederland vervolgd, omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson zou hebben gesteld. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses. Door zijn praktijken zou minstens één patiënt zijn overleden en de gezondheid van een aantal anderen zijn benadeeld. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen vanwege een medicijnverslaving.
Neuroloog bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Rien Vermeulen stelde donderdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag nog dat Jansen Steur ver onder het gemiddelde van het aantal foute diagnoses van ingewikkelde gevallen van de ziekte van Parkinson zit. Bij die ingewikkelde gevallen zou minstens tien procent van de diagnoses fout zijn.
Eerder deze week werd bekend dat tegen Vermeulen een klacht is ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Letselschadeadvocaat Yme Drost heeft de inspectie gevraagd een onderzoek in te stellen naar de handelwijze van de emeritus hoogleraar naar aanleiding van zijn uitspraken in het KRO-programma Brandpunt dat zondag wordt uitgezonden.
Vermeulen neemt het in het programma op voor zijn oud-collega Ernst Jansen Steur door te zeggen dat ook hij de resultaten van neurologische tests heeft vervalst zodat patiënten het middel Exelon vergoed kunnen krijgen. De medisch specialist zegt de scores te hebben aangepast zodat alzheimerpatiënten het medicijn niet zelf hoefden te betalen.