Normal_pvda_martin_van_rijn

(Novum) - Zorginstellingen schatten de zorgbehoefte van hun patiënten in een kwart van de gevallen groter in dan noodzakelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Instellingen mogen in sommige gevallen zelf de indicatiestelling van patiënten verzorgen. Dat houdt in dat ze een inschatting maken van de zorgbehoefte. Normaal is dat een taak van het CIZ. Uit het onderzoek blijkt dat de zorgbehoefte in 23 procent van de gevallen onnodig zwaar wordt ingeschat.

Hoeveel geld deze praktijken, bekend als 'upcoding', de gemeenschap kosten, is niet bekend. Ook kan het CIZ niet zeggen in hoeveel gevallen sprake is van fraude. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Van Rijn laat in reactie op het onderzoek weten dat hij de controle op indicaties door instellingen zelf verscherpt. Instellingen die worden betrapt op onnodig zware inschattingen, mogen niet meer zelf indicaties afgeven. Vanaf 2015 zijn de zogeheten gemandateerde indicatiestellingen sowieso verleden tijd. Dan gebeuren alle indicaties door het CIZ.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de kwestie. Daarbij komen ook andere vormen van zorgfraude aan de orde.