Een nieuw systeem in het Landelijk Schakelpunt (LSP) biedt apothekers direct inzicht in laboratoriumuitslagen van hun patiënten. Hierdoor kunnen apothekers beter controleren op veilige medicatie. Dit meldt Zorgvisie.
Via het LSP wordt met toestemming van de patiënt informatie digitaal opgeslagen. In dit systeem wordt nu ook de uitwisseling van laboratoriumuitslagen aan apothekers mogelijk. Een test onder Utrechtse apothekers met het uitwisselingssysteem bleek een succes. Per 1 september is het systeem beschikbaar voor alle organisaties die bij LSP zijn aangesloten.
De elektronische receptberichten van huisartsen worden vooralsnog niet opgenomen in het nieuwe systeem. Sinds 1 augustus 2013 zijn artsen volgens de Geneesmiddelenwet verplicht bij 23 geneesmiddelen de reden van voorschrijven op het recept te vermelden en gegevens te verschaffen over eventuele afwijkende nierfuncties. Deze berichten worden via een andere digitale infrastructuur verstuurd. “Er wordt aan gewerkt om beide acties samen te voegen,” aldus Daan Verbree van Protopics, een van de ontwikkelaars van het nieuwe uitwisselingssysteem via LSP. “Maar het zijn twee verschillende infrastructuren. Het LSP is niet meer in overheidshanden, de markt is open, zorgaanbieders kunnen zelf bepalen voor welk systeem ze kiezen.”
Medicatieveiligheid is een belangrijk speerpunt in de zorg. Jaarlijks leiden fouten met medicatie tot 16.000 ziekenhuisopnames. Daarom richt het beleid zich op een goede uitwisseling van medicijninformatie van patiënten, vooral aan apothekers die de medicatieveiligheid moeten screenen.
© Nationale Zorggids