NEW DELHI (Novum/AP) - Een commissie in India heeft woensdag een reeks aanbevelingen gedaan om seksueel geweld tegen vrouwen in het land tegen te gaan. Volgens de commissie moeten de bestaande wetten strikt worden nageleefd, moeten er nieuwe wetten worden geïntroduceerd en moeten rechtszaken over verkrachtingen snel worden afgehandeld. De Indiase regering richtte de commissie op naar aanleiding van de brute groepsverkrachting in een bus in december. Het slachtoffer van die verkrachting overleed uiteindelijk weken later in een ziekenhuis.
Vrouwen in India zeggen zich belegerd te voelen en passen hun hele leven aan om te voorkomen dat ze worden lastiggevallen of aangevallen. Velen gaan alleen overdag en in groepen de deur uit en nemen als ze de bus pakken scherpe voorwerpen mee om mogelijke belagers van zich af te kunnen houden.
Slachtoffers krijgen van hun familie vaak de schuld van een verkrachting. Als ze aangifte doen weigeren agenten niet zelden de zaak in behandeling te nemen of proberen ze de vrouw over te halen genoegen te nemen met een schadevergoeding van de verkrachter. Als een verkrachtingszaak al voor een rechter komt sleept deze zaak vaak jaren voort.
"Een gebrek aan goed bestuur is duidelijk de oorzaak van de huidige onveilige situatie", zei voormalig voorzitter van het Indiase hooggerechtshof J.S. Verma. De door hem geleide driekoppige commissie kreeg meer dan tachtigduizend suggesties binnen van Indiase burgers.
De commissie oppert onder meer om agenten en andere ambtenaren te straffen als ze niet optreden tegen geweld tegen vrouwen. Ook moeten er meer rechters worden aangesteld om de druk op de rechterlijke macht te verlichten en de achterstand die rechtbanken hebben weg te werken. Daarnaast moet de wet worden gemoderniseerd om ook zaken als voyeurisme, stalken en andere misdaden tegen vrouwen strafbaar te stellen. "We hopen dat het parlement de suggesties van deze commissie oppakt en ze omzet in wetgeving" aldus Verma. Premier Manmohan Singh heeft nog niet gereageerd op de aanbevelingen van de commissie.
Volgens activisten en advocaten zijn de bestaande wetten omtrent geweld tegen vrouwen archaïsch en zitten er zo veel mazen in de wetgeving dat vrouwen uiteindelijk alleen maar verder getraumatiseerd worden en daders slechts licht of helemaal niet worden bestraft.
Het grootste probleem volgens vrouwengroepen is een medisch onderzoek dat slachtoffers moeten ondergaan. Bij de zogenoemde 'tweevingertest' stopt een arts twee vingers in de vagina van een vrouw om te bepalen of ze nog een maagdenvlies heeft en of de vagina is opgerekt. Als dit laatste het geval is wordt dat gezien als bewijs dat de vrouw geregeld seks heeft en dat ze dus niet is verkracht, maar heeft ingestemd met de seks. Het onderzoek wordt vaak uitgevoerd door een mannelijke arts.
"Van de tweevingertest is aangetoond dat hij onwetenschappelijk en onnodig is", zegt Kirti Singh van de vrouwenrechtenorganisatie All India Democratic Woman's Association. "Daarnaast wordt het slachtoffer verder getraumatiseerd en vernederd. Deze test moet onmiddellijk worden afgeschaft."