Veel leraren, schoolleiders en schoolbestuurders vinden een sociaal veilige school enorm belangrijk. Maar hoe maak je de school sociaal veilig? Het antwoord op die vraag wordt gegeven op de grote landelijke onderwijsconferentie 'Met Alle Respect! Samen werken aan sociale veiligheid'. Dit meldt Rutgers WPF.
Op de onderwijsconferentie wordt de dialoog aangegaan over sociale veiligheid, wordt kennis en ervaringen over een effectieve en school-brede aanpak gedeeld en wordt de balans opgemaakt. In interactieve werksessies gaan deelnemers actief aan de slag met vraagstukken als: Wat is wel of niet gewenst gedrag? Hoe gaan we om met verschillen in waarden en normen? Wat betekent dit voor het pedagogisch handelen? Welke rol speelt social media? Welke aanpak is effectief en hoe werk je samen aan sociale veiligheid?
De conferentie zet in op een schoolbrede aanpak, een gedeelde visie en pedagogisch vakmanschap. Op de conferentie gaan de deelnemers samen op zoek naar werkende strategieën en wat er geleerd kan worden van de ervaringen en succesvolle voorbeelden in de praktijk. Hierbij is expliciete aandacht voor de rol en competenties van schoolleiders en leraren en hoe samen te werken aan sociale veiligheid. In een aantal werksessies komen scholen zelf aan het woord, of ze gaan zelf aan de slag met lastige situaties of dilemma’s en krijgen tips en tools aangereikt voor de onderwijspraktijk.
Tot de sprekers behoren: Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Sander Dekker, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Hein van Asseldonk, vice-voorzitter VO-raad en dagvoorzitter Tarik Yousif (journalist en presentator).
De conferentie vindt op 16 april van 9.30 tot 16.30 uur plaats in Tivoli Vredenburg in Utrecht. De onderwijsconferentie is bedoeld voor zo’n 400 leraren, schoolleiders, bestuurders en andere betrokkenen werkzaam in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. En voor opleiders van lerarenopleidingen en pabo’s. De conferentie wordt in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap georganiseerd door Rutgers WPF, Stichting School en Veiligheid, EduDivers, Soa Aids Nederland, PO-raad en VO-raad.
© Nationale Zorggids