De hulpverlening aan kinderen is veel effectiever wanneer er vroeg wordt begonnen met het bieden van hulp. Preventie, vroegsignalering en vroeghulp spelen daarom een steeds prominentere rol in het jeugdbeleid. Op 12 februari 2015 vindt in Zwolle een congres plaats over het belang van ‘Vroegsignalering en Vroeghulp’ en hoe dit in de praktijk kan worden uitgevoerd. Dat meldt Vakblad Vroeg.
Het congres is bedoeld voor professionals die werken met kinderen van 0 tot 7 jaar en hun ouders. Voor professionals in de jeugd(gezondheids)zorg, geestelijke gezondheidszorg, somatische zorg of VG-zorg kost het steeds meer moeite om op de hoogte te blijven van de actuele ontwikkelingen en praktijkervaringen op het gebied van vroegsignalering en vroeghulp, aangezien het werkveld rond het jonge kind volop in beweging is.
Met de transitie naar gemeenten is de jeugdzorg volop in de belangstelling komen te staan. Volgens medeorganisator van het congres Vakblad Vroeg is daarbij het belang van vroeg signaleren en interveniëren enigszins op de achtergrond geraakt. Ten onrechte, want meer en meer blijkt dat zowel kinderen als ouders gebaat zijn bij een vroege signalering van problemen. Daarnaast profiteert de maatschappij ook van vroeghulp, omdat het leidt tot forse kostenbesparingen: bij vroeghulp zijn er in een latere levensfase geen of minder zware hulpverleningstrajecten nodig.
Tijdens het Congres 'Vroegsignaleren en Vroeghulp' op 12 februari wordt in een afwisselend programma ingegaan op de verschillende aspecten van vroegtijdige hulpverlening. Het gaat daarbij zowel om kinderen met een zichtbare beperking als om kinderen die om welke reden dan ook in hun ontwikkeling worden bedreigd. Meer informatie over deelname aan het congres is hier te vinden.
© Nationale Zorggids