148 Nederlandse vrouwen eisen een schadevergoeding van het Duitse bedrijf TÜV Rheinland. De vrouwen stappen naar de rechter omdat zij ernstige klachten ondervinden nadat hun PIP-borstimplantaten zijn gaan lekken. Het Duitse bedrijf keurde de implantaten goed. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Het is een megaproces waar de Nederlandse vrouwen aan deelnemen. Het proces vindt plaats in Frankrijk, onder meer omdat er 1700 Franse slachtoffers zijn. De rechtbank in Frankrijk veroordeelde het keuringsbedrijf eind november tot het betalen van forse schadevergoedingen. TÜV Rheinland, zo stelt de rechter, is nalatig geweest in de controle. Ook bleef er een verbod uit, nadat er in 2000 al fabricagefouten waren gemeld. Het keuringsbedrijf is echter in hoger beroep gegaan en in dat proces kunnen tot 4 september nog nieuwe (buitenlandse) slachtoffers toegevoegd worden.
SAP advocaten, de vertegenwoordiger van de Nederlandse vrouwen, heeft tot nu toe 148 dossiers ingebracht van vrouwen die de niet-medische implantaten van de Franse fabrikant Poly Implant Prothèse hebben gekregen. Er zijn nog 1400 Nederlandse PIP-slachtoffers die, als ze willen, zich aan kunnen sluiten bij het proces. 'Vrouwen kunnen een claim indienen voor kosten van de verwijdering van de implantaten en hersteloperaties,' zegt letselschadeadvocaat Sander de Lang (SAP). 'Maar ook voor inkomstenderving, omdat ze tijdens de revalidatie niet konden werken, en smartengeld.'
TÜV Rheinland werd door de Franse rechter opgedragen 3400 euro aan voorschot uit te betalen per Franse vrouw, in totaal 1700. De hoogte van de claims worden per individu bepaald. PIP en de Nederlandse importeur Rofil zijn al failliet. TÜV zelf ontkent tot nu toe elke juridische aansprakelijkheid.
© Nationale Zorggids