Met instemmen voorstel linkse oppositie keert PVV zich tegen eigen zorgminister

Een voorstel van de linkse oppositie voor behoud van een volwaardig Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen, heeft steun gekregen van de PVV. Hiermee keert de partij zich tegen haar eigen minister Fleur Agema van Volksgezondheid. Zij zegt keuzes van ziekenhuizen niet te kunnen beïnvloeden, maar daar is de PVV het niet mee eens. De partij wil  dat het ziekenhuis in Heerlen de spoedeisende hulp, intensive care en het geboortecentrum houdt. Dit meld en NOS en RTL.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen beloofde de PVV dat het ziekenhuis Zuyderland in Heerlen volwaardig open zou blijven, dus inclusief een SEH, IC en geboortecentrum. Fleur Agema die sinds 2 juli zorgminister is namens het kabinet, heeft gesprekken gevoerd met het ziekenhuis maar zegt dat zij geen invloed kan uitoefenen op  gemaakte keuzes van het Zuyderland-bestuur.

Aanhoudende personeelstekorten

Het probleem in Heerlen is dat er langdurig sprake is van personeelstekorten, waardoor de spoedeisende hulp niet voldoet aan de kwaliteitseisen. Dit geldt ook voor de locatie in Sittard-Geleen. Daarom wil Zuyderland deze zorg concentreren. Het voornemen is om per 2030 de SEH te sluiten. Hoewel Agema zegt hier niks aan te kunnen doen, wil ze wel kijken wat de mogelijkheden zijn om de financiering van deze vorm van noodzakelijke zorg uit de marktwerking te halen. Maar deze oplossing komt voor het mijnstreek-ziekenhuis waarschijnlijk te laat. Volgende week voert de minister nog een laatste gesprek met het bestuur als ultieme poging om het Zuyderland een andere kant op te bewegen, maar ze belooft niks.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky