Fatbike-ongelukken week lang vastgelegd door ziekenhuizen

Ziekenhuizen gaan deze hele week bijhouden hoeveel fatbikegebruikers in het ziekenhuis belanden door een verkeersongeval. Daar zijn nu namelijk geen landelijke cijfers over beschikbaar en artsen willen inzichtelijk maken hoe vaak het misgaat door vast te leggen wat voor ongelukken er met fatbikes gebeuren, wat de ernst is van het letsel en hoe oud de bestuurder is. Ook zullen ziekenhuizen registreren of een patiënt een helm droeg ten tijde van het ongeluk. Artsen werken hiervoor samen met VeiligheidNL. Dit meldt NOS. 

Belangrijk is om hierbij een vergelijking te maken met het aantal ongevallen met andere elektrische fietsen en fietsen zonder batterij. Bijna alle ziekenhuizen met een spoedeisende hulp zullen deze week het aantal fatbike-ongevallen registreren.

Steeds meer jongeren met ernstig letsel

Met de populariteit van fatbikes is ook het aantal jongeren met ernstig letsel in het ziekenhuis toegenomen. Veel slachtoffers die op de SEH belanden, zijn jong. “Jong slachtoffers van fietsongelukken waren er altijd al, maar bij e-bikes ging het voorheen vaak om ouderen. Nu zien we daar ook steeds meer jongeren”, zegt voorzitter Jochem Hoogendoorn van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie. Hij en zijn collega’s hebben grote zorgen om de ernst van de letsels. Voorheen kwamen er nauwelijks jongeren met hersenletsel, botbreuken, gescheurde kruisbanden of gescheurde milt in het ziekenhuis. Met de komst van de fatbike is het aantal slachtoffers zorgwekkend toegenomen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky