Dagelijks telefoontjes over hoge medische kosten in het buitenland
Steeds meer mensen in Nederland hebben alleen een basiszorgverzekering als ze op vakantie gaan en laten zich dus niet aanvullend verzekerden voor eventuele medische kosten in het buitenland. Hulporganisaties als Eurocross en SOS International krijgen iedere dag telefoontjes van mensen die onnodig hoge medische kosten maken in het buitenland. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Nederlanders die onderverzekerd naar het buitenland vertrekken kunnen flink in de financiële problemen komen als ze medische spoedhulp nodig hebben. De kosten kunnen oplopen van duizenden tot tienduizenden euro. Dit komt deels doordat Nederlanders in het buitenland al snel in een privékliniek belanden, waarvoor ze flink moeten betalen. In Nederland kost de behandeling voor een beenbreuk 3.000 euro, terwijl daar in een Spaanse kliniek tot wel 30.000 euro voor betaald moet worden. Een acute blindedarmontsteking wordt daar voor zo’n 20.000 euro behandeld, terwijl de kosten hiervoor in Nederland 5.000 euro zijn.
Dagelijks meldingen van onverzekerden
Volgens SOS International hebben een of twee van de tien mensen die een melding doen, slechts een basisverzekering. Iedere dag komen er bij de hulporganisatie hulpvragen binnen van mensen die zich niet aanvullend hebben verzekerd voor medische zorg in het buitenland. Ten opzichte van vorig jaar komen hier 12 procent meer meldingen van binnen. Hulporganisatie Eurocross ziet dat ook. Eerder kwamen er wekelijks een aantal meldingen binnen van mensen die niet goed verzekerd waren en nu is dat dagelijks.
Hoge medische kosten in het buitenland zijn wel degelijk te vergoeden, mits iemand een goede aanvullende reis- of zorgverzekering heeft.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky