Patiënten met uitgezaaide huidkanker hebben bijzonder veel baat bij immuuntherapie vóór een operatie. Bij 59 procent van de patiënten werkt de behandeling zo goed, dat er geen nabehandeling meer nodig is. Dit meldt het Antoni van Leeuwenhoek.
Patiënten met uitgezaaide huidkanker, melanoom stadium III, ondergaan normaal gesproken een operatie waarbij hun lokale lymfeklieren worden verwijderd. Daarna krijgen ze een jaar nabehandeling met immuuntherapie of doelgerichte therapie. Maar bij bijna 50 procent van deze patiënten komt de ziekte binnen 3 tot 5 jaar weer terug. Uit een tienjarige studie blijkt nu dat immuuntherapie voor de operatie een sterkere en bredere immuunrespons tegen de tumor kan opwekken. Tegelijkertijd hebben patiënten hierbij wel te maken met meer bijwerkingen.
Optimale dosering
Daarom heeft internist-oncoloog en onderzoeksleider Christian Blank met zijn team drie schema’s met verschillende doseringen onderzocht en is een veilig en effectief schema gevonden. Vervolgens is deze optimale dosering bij bijna 100 patiënten toegepast. Patiënten die hier goed op reageerden, hoefden geen operatie of nabehandeling meer te ondergaan. Zestig van de 99 patiënten reageerden hier goed op.
Succespercentages immuuntherapie
Hierna werd de NADINA-studie opgezet, waarbij 423 patiënten wereldwijd werden verdeeld over twee groepen. De ene groep werd eerst geopereerd en moest daarna twaalf maanden lang iedere maand naar het ziekenhuis voor immuuntherapie met nivolumab. De andere helft kreeg twee behandelingen met immuuntherapie met ipilimumab en nivolumab en werden daarna geopereerd. “Bij 59 procent van de patiënten die immuuntherapie vóór de operatie kregen, was de tumor bijna compleet of volledig verdwenen waardoor geen aanvullende behandeling nodig was.” 84 procent van hen was na de behandeling nog steeds kankervrij. In de groep patiënten die eerst geopereerd werd en daarna immuuntherapie kreeg, was dit 57 procent. “Bij patiënten waar de tumor bijna compleet of volledig was verdwenen was dit nog hoger: 95 procent bleef tumorvrij, en dit met alleen zes weken behandeling.”
De zes weken-durende behandeling kost 16.000 euro, tegenover 68.000 euro voor de standaardbehandeling. In Nederland kan dit dus een besparing opleveren van 30 tot 40 miljoen euro aan zorgkosten. De behandeling is nog niet geregistreerd of goedgekeurd in Nederland en daardoor ook niet vergoed.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky