Fraude bij Percuros leidt tot grote onzekerheid bij promovendi LUMC
Buitenlandse promovendi die via subsidiebedrijf Percuros uit Den Haag bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) of elders aan de slag konden, hebben hun onderzoek niet kunnen afronden en weten niet hoe ze aan een nieuwe baan moeten komen. De reden? Fraude door Percuros. Inmiddels staat deze op alle zwarte lijsten. Oprichter Alan Chan zou onderdeel zijn van een criminele organisatie. De FIOD onderzoekt de situatie in Nederland. Dit meldt Omroep West.
Percuros zou bewust hebben gefraudeerd om persoonlijk gewin te behalen, blijkt uit een intern veiligheidsrapport van het LUMC uit 2019. Oud-promovendi laten weten vast te zitten: projecten zijn gestopt en onderzoeken zijn niet afgerond. Sommigen hebben Percuros van hun cv gehaald, omdat potentieel werkgevers hier kritisch op zijn. De organisatie bestaat sinds 2023 niet meer en oprichter Alan Chan is onvindbaar.
LUMC jarenlang gewaarschuwd
Het LUMC stelt dat de schuld volledig bij Percuros ligt, maar volgens Omroep West en Follow the Money heeft het ziekenhuis uit Leiden jarenlang niets gedaan met waarschuwingen die over het bedrijf binnenkwamen. De raad van bestuur was hier zelfs al in 2021 van op de hoogte. Vicevoorzitter Pancras Hogendoorn trad afgelopen november terug. Het LUMC is uit zeven internationale onderzoeksprojecten gehaald.
Handtekeningen onder declaraties
Inmiddels is de FIOD onderzoek gestart en wil het ook met voormalig promovendi en oud-medewerkers van Percuros praten. Dit onderzoek laat nu al opvallende dingen zien. Zo hebben mensen met wie de FIOD al heeft gesproken documenten ingezien, waar hun handtekening onder stond. Maar naar eigen zeggen hebben ze deze documenten nooit eerder gezien. Deze handtekeningen stonden onder meer op declaraties. “Het is een vervalsing. Het gaat om bedragen met vijf nullen en dat meerdere keren. Structureel is mijn handtekening gebruikt zonder dat ik het wist.”
Duizenden euro’s schuld per persoon
Dan is er nog de schuldkwestie. Promovendi voor Nederlandse universiteiten die voor verschillende projecten van Chan worden ingezet, krijgen hun geld van Brussel nooit overgemaakt. Zo hebben zij nooit leefgeld of reisvergoedingen ontvangen en zijn er schulden van duizenden euro’s per persoon ontstaan. Volgens een voormalig promovendus die via Percuros bij het LUMC aan de slag ging, zegt nog 18.000 tot 20.000 euro te moeten ontvangen. Het Leids ziekenhuis claimt ruim 3 ton terug.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky