Tien jaar lang deden onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en Amsterdam UMC erover, maar er is nu een nieuwe test om darmkanker in een voorstadium op te sporen. Duizenden gevallen van ziekte en sterfte door darmkanker kunnen hiermee voorkomen worden als deze over enkele jaren in het bevolkingsonderzoek gebruikt wordt. De verwachting is dat 21 procent minder mensen darmkanker krijgen en 18 procent minder mensen aan de gevolgen van de ziekte overlijden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Ongeveer 12.000 mensen per jaar krijgen in Nederland de diagnose darmkanker, waarvan ruim 30 procent komt te overlijden. Darmkanker komt zo vaak voor, dat er voor mensen tussen de 55 en 75 jaar een bevolkingsonderzoek is. Om de twee jaar krijgen zij een uitnodiging om hun ontlasting te testen op deze vorm van kanker en met succes: sinds de invoering van de kankerscreening krijgt 15 procent minder mensen darmkanker.
Eiwitten in ontlasting
De nieuwe test van het Antoni van Leeuwenhoek, Erasmus MC en Amsterdam UMC kan deze resultaten verbeteren. In de ontlasting ziet een bepaald eiwit dat met de huidige test in het bevolkingsonderzoek wordt opgespoord. De nieuwe test kan twee andere eiwitten opsporen die darmkanker ook voorspellen. Uit onderzoek onder deelnemers van de screening blijkt dat de nieuwe methode vooral meer patiënten met een voorstadium van darmkanker opspoort. Meestal is deze vaak grote poliep met een kijkoperatie weg te halen. Gevolg is wel dat de zorgkosten zullen oplopen met de nieuwe vorm van opsporing. “Maar die extra kosten wegen op tegen wat je aan ziekte en behandeling bespaart”, zegt onderzoeker Gerrit Meijer van het Antoni van Leeuwenhoek.
Invoering pas over paar jaar
Voorlopig wordt de test niet in het bevolkingsonderzoek gebruikt. Sterker nog, dit kan nog wel een paar jaar duren. Het ministerie van Volksgezondheid moet zich er eerst over buigen en vervolgens een invoeringsdatum vaststellen.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky