Vrouwen van 30 tot 34 jaar zijn bereid om het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te ondergaan, maar slechts een kleine groep gaat in op de uitnodiging. 75 procent van de vrouwen praat niet over het bevolkingsonderzoek, vanwege gebrek aan kennis of omdat er toch nog een taboe op ligt. Dit meldt Bevolkingsonderzoek Nederland.
Bijna 80 procent van de 30- tot 34-jarigen is bereid om mee te doen met de screening op baarmoederhalskanker, maar net iets meer dan de helft van hen gaat in op de uitnodiging hiervoor. Bevolkingsonderzoek Nederland, het RIVM en KWF Kankerbestrijding vragen voor het eerst samen aandacht voor het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Zij hebben hun krachten gebundeld voor de campagne ‘Laten we het eens over BMHK hebben. Heb jij het uitstrijkje of de zelftest al #gedaan?’. De campagne is deze week tijdens de Baarmoederhalspreventieweek gelanceerd.
Preventie
Ieder jaar krijgen zo’n 900 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker, waarvan er 200 komen te overlijden. Door iedere 5 jaar mee te doen met het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, kan deze ziekte tijdig worden opgespoord of zelfs worden voorkomen. Veel van de afwijkingen die worden ontdekt, bevinden zich in een voorstadium en zijn dus behandelbaar. De laatste jaren neemt het aantal jonge vrouwen dat deelneemt aan de screening af, terwijl ruim 20 procent van de 30- tot 34-jarigen HPV heeft, de grootste veroorzaker van baarmoederhalskanker.
Zelftest
Vrouwen kunnen voor de screening terecht bij hun huisarts, maar als die drempel te hoog is kunnen ze ook gebruikmaken van de zelftest. Deze zit per juli 2023 standaard bij de uitnodigingsbrief.
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky