Gehoorschade door vuurwerk komt vaker voor dan je denkt. Tijdens de laatste jaarwisseling liepen zo’n 500.000 mensen gehoorschade op als gevolg van vuurwerkknallen. Gehoorbescherming wordt bijna nooit gebruikt door afstekers of omstanders. Dit meldt VeiligheidNL.
Sinds de coronalockdown lijkt er minder aandacht te zijn voor beschermingsmaatregelen bij vuurwerk. Ook worden veiligheidsbrillen bijvoorbeeld minder vaak gebruikt. VeiligheidNL roept mensen op om de oren en ogen te beschermen tegen vuurwerkschade. Deze oproep wordt gesteund door onder meer ziekenhuis LUMC, Radboudumc, OLVG en UMC Utrecht, maar ook door de Nederlandse Vereniging voor KNO-artsen, NVAB en Stichting Hoormij.
Gebruik van gehoorbescherming al jaren laag
Gehoorschade door vuurwerk kan een piep in het oor zijn, maar ook doofheid, een dof gevoel of vervorming van geluid. Dit komt bij 6 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar voor en zelfs bij 10 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 29 jaar. In totaal hebben jaarlijks zo’n 500.000 mensen last van gehoorschade. Maar VeiligheidNL is niet verrast. Zo is het gebruik van gehoorbescherming al jaren relatief laag: afgelopen jaarwisseling maakte slechts 15 procent van de volwassen afstekers hier gebruik van en 4 procent van de omstanders. Slechts 20 procent van de kinderen krijg gehoorbescherming tijdens oud en nieuw.
Emmer loopt over
Bij vuurwerk heb je kans op acute gehoorschade en gehoorschade op de lange termijn. “Eén enkele harde knal kan al dingen in je oor kapot maken en dat merk je meestal onmiddellijk. Maar ook als je het niet meteen voelt, kun je gehoorschade oplopen”, zegt KNO-arts Louise Straatman. Ieder mens kan maar een bepaalde hoeveelheid geluid aan. En hierbij geldt dan ook echt het verhaal van de overlopende emmer. Een emmer kan maar zoveel hebben, maar op een dag loopt die over. “Een hele avond knallen is een flinke plons in je emmer, dus bescherm je oren goed.”
Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky